כשהתינוק מתחיל את צעדיו הראשונים באכילה, יכולים להופיע קשיי אכילה והאכלה. טיפול שלהם בגיל הינקות והילדות המוקדמת חשוב להתפתחות תקינה.
תקופה זו היא בעצם "חלון הזדמנויות" קריטי לעיצוב הרגלי אכילה וטעמים לכל החיים. חשיפה מוקדמת למזונות איכותיים ומגוונים מקנה בסיס יציב להתפתחות תזונתית נורמטיבית. לעומת זאת, אי טיפול בבעיות אכילה בגיל זה עלול להוביל להפרעות אכילה עתידיות, תת-תזונה, עודף משקל והשלכות בריאותיות ממושכות.
גישה שאני מיישמת בטיפולים בקליניקה ומוצאת אותה מאוד נכונה ופרקטית, היא לפי המודל שמציעה ד"ר אירן שאטור חוקרת ומוחית בינלאומית לתזונה.
ד"ר אירן שאטור מסבירה כי חשוב מאוד להציג בשלבים הראשונים מזון במרקמים מתאימים, תוך מעקב אחר סימני מוכנות של התינוק להתקדמות למוצקים. אי הכנסת מזונות מוצקים במועד עלולה לעכב את התפתחות מיומנויות האכילה ולהגביר את הסיכון לקשיים בקבלת מזונות חיוניים כמו פירות וירקות בשלבים מאוחרים יותר. חשיפה חוזרת לטעמים ומרקמים חדשים באופן סבלני תסייע בקבלת המזון על ידי התינוק.
צריך לתת תשומת לב מיוחדת לסימנים של אלרגיות או תגובות שליליות למזונות מסוימים ולאפשר התפתחות הרגלים תזונתיים נכונים ונטולי חרדות. השקעה בטיפול והדרכה בנושא תזונת תינוקות בגיל המוקדם תניב תועלת רבה לבריאותו הפיזית והנפשית של הילד.
ד”ר אירן שאטור פיתחה את שיטת “שלב-אחר-שלב” (Step-by-Step Approach) לטיפול בקשיים במעבר לאוכל שולחן ומרקמים בגיל הפעוטות.
שיטה זו מתמקדת בהדרגה ובמתן תמיכה לפעוט במהלך המעבר ממזון טחון למזון מוצק ומגוון יותר תוך יצירת סביבה נינוחה ונעימה בזמן הארוחות.
העקרונות המרכזיים של השיטה כוללים:
• הצגת מזונות חדשים בהדרגה ובכמויות קטנות.
• עידוד סקרנות וחקירה עצמאית של מזון חדש.
• התייחסות חיובית לניסיונות של הילד לנסות מזונות חדשים, גם אם הם רק טועמים ולא אוכלים.
מקור:
Chatoor, I. (2002). Feeding disorders in infants and toddlers: diagnosis and treatment. Child and Adolescent Psychiatric Clinics, 11(2), 163-183 9. כתבה